Även om mycket kan göras för att säkra järnvägen, så har även tågoperatörer ett ansvar för att undvika olyckor. Tågen kan sällan bromsa in i tid men med rätt teknik kan de identifiera hindren på spåret och varna människor som djuren. Tågets signalhorn eller tyfon är det brukliga sättet för att varna människor – men det har endast begränsat effekt på djur. Vi studerar hur djur kan uppmärksammas på och varnas för ankommande tåg.
I detta projekt studerar vi djurens reaktion på tåget som närmar sig och på de varningssignaler som lokföraren kan använda för att avvärja en påkörning. Olika ljudsignaler testas medan djurens respons spelas in på video av vår egentillverkade kameraenhet DASS (DriverActivatedScareSystem).
Påkört dovhjort på Kinnekullebanan som fotograferats av DASS enheten från lokförarhytten. Bild: Mattias Olsson.
Ett flertal lokförare från både Norge och Sverige medverkar i projektet och filmar djur i spår.
DASS kameran i förarkabinen på tåget i Gjövikbanen, Norge.
Bild: Svein-Morten Eilertsen, NIBIO
Resurser för lokförare:
- Manual och rutiner 2022 (svenska) (norska)
- SJ:s styrdokument för kamerahandhavande 2002
Om delprojektet
I projektet testar vi hur en mobil viltavvärjning kan fungera på tåg. Detta sker med hjälp av vår egentillverkade kamera och skrämselenhet ”DASS” (Driver activated scare system) som monteras på framrutan i förarkabinen och aktiveras av lokförarna. DASS-enheten fungerar dels som en kamera som kan spara video retroaktivt efter aktiveringen och dels som en uppspelningsenhet för utvalda varningsljud som ska testas. På videon kan vi sedan studera djurens reaktioner på både tåg och ljud. När vi ser att varningsljuden leder till en effektiv minskning av olycksrisker, kan DASS-tekniken förenklas och effektiviseras inför en kommersiell utveckling. Projektets resultat skall stötta teknikkonsulter och innovatörer i utvecklingen av effektiva kommersiella produkter.
Lokförare som medverkar i projektet rapporterar in filmer och observationer enligt given rutin. Lagringen av filmer sker i Capture, Trafikverkets och SLUs nya plattform för hantering av bilder och filmer i viltforskningen.
Vi fokuserar i första fasen på långsamtgående tåg (regionaltåg, godståg) på sträckor med hög frekvens av djurpåkörelser (t ex Rørosbanen, Dovrebanen, Nordlandsbanen, Malmbanan, Kinnekullebanan).
Dokument
- Handledning för lokförare 2022
- Kartor över aktuella järnvägslinjer i studien
- Kartor på järnvägsnätet med trafikplatser och bandelar
- Slutrapport från tidigare kamerastudie 2015-18
- Vetenskaplig rapport från tidigare kamerastudien
Arkiv
- Hanteringsanvisning för bilkameran 2015 (SJ-11_18)
- Projektmanual 2015 (publik version)
- Formuläret vi uppladdning av filmer 2015
- Presentation på IENE 2016 international conference (på engelska)
- Lägesrapport 2016-11-19
- Lägesrapport 2017-12-18